Studenten blijven bij moeders pappot, quote van De Telegraaf

Op de laatste woensdag van de maand lanceer ik op mijn blog een nieuw woord van de maand. Dat “woord” is deze maand een uitdrukking. Ik daag jou uit om in de komende weken de uitdrukking één of meerdere keren te gebruiken. Om je daarbij te helpen, leg ik in dit blogbericht de betekenis van de uitdrukking uit, schets ik wat context en geef ik wat tips en voorbeelden.

Het woord van de voorbije maand gemist? Alles over “swag” vind je hier.

Bij moeders pappot blijven

De uitdrukking van deze maand is niet erg gekend, maar wel opvallend. Je kan de uitdrukking moeilijk onopgemerkt gebruiken. Dat komt vooral door het woord “pappot”: Het woord, dat niets minder betekent dan een pot met pap, is namelijk wat in onbruik geraakt, net als het fenomeen. Of eet jij wel nog regelmatig pap uit een pot?

Moeders pappot betekent dus moeders pop met pat. Foto van Klara Avsenik.

Dat maakt de uitdrukking echter net zo sterk: wie bij de pot met pap van zijn of haar moeder blijft, is wel heel erg een moederskindje. En dat is exact waar de uitdrukking op doelt:

Iemand die bij moeders pappot blijft, blijft liever veilig thuis dan dat hij erop uit trekt om de wereld te verkennen.

De uitdrukking wordt vaker gebruikt over mannen dan over vrouwen, maar kan in principe voor alle geslachten gebruikt worden.

De uitdrukking gebruiken

Mijn broer was vroeger zo iemand, toen hij nog piepjong was. Hij was niet van onder moeders vleugel weg te slaan, in die mate dat hij zelfs thuis leerde typen omdat hij niet naar de dactyloles wilde. Ondertussen is hij heel letterlijk de wijde wereld ingetrokken, want hij woont nu in Australië. Over mijn broer kan je dus niet zeggen dat hij bij moeders pappot gebleven is, omdat de uitdrukking eerder spottend bedoeld wordt. Een jongetje van 10 dat zich nergens beter voelt dan thuis, daar is niets lachwekkends aan.

Een dertiger of veertiger daarentegen, die nog bij zijn ouders woont en die daar met geen stokken buiten te krijgen is, zelfs niet om eens op café te gaan, of naar de cinema, daarover kan je wel zeggen dat hij bij moeders pappot blijft.

Gamen bij moeders pappot. Foto van Alex Carmichael.

Dat is natuurlijk een vrij extreem voorbeeld. Als je de uitdrukking enkel bewaart voor dergelijke gevallen, zal je weinig kans krijgen om ze in de komende maand eens te gebruiken. Enkele tips voor een meer dagdagelijks gebruik:

  • “De coronamaatregelen zijn weer niet versoepeld. Nog een maandje bij moeders pappot blijven!”
  • “Ze reageert zelfs niet op mijn vraag om eens samen te gaan wandelen. Ze blijft blijkbaar liever bij moeders pappot.”

Nu jij!

En jij, in welke context heb jij de uitdrukking gebruikt?

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copywriter aan het werk
Teksten voor tevreden klanten

Of je nu je klanten het liefst met jij aanspreekt of met u, Feniks schrijft teksten voor tevreden klanten.

En dan hebben we het niet alleen over onze klanten, maar ook over die van jou!

schrijven en schrappen