Wat zie jij er swag uit - quote van jezelf binnenkort?

Op de laatste woensdag van de maand lanceer ik op mijn blog een nieuw woord van de maand. Dat “woord” kan ook een uitdrukking zijn. Ik daag jou uit om in de komende weken het woord één of enkele keren te gebruiken. Natuurlijk laat ik je niet aan je lot over: in het blogbericht leg ik je de betekenis van het woord uit, schets ik wat context en reik ik je tips en voorbeelden aan.

Het woord van de maand

Het woord of de uitdrukking van de maand is soms relatief ongekend, soms iets gekender, maar meestal is het niet ingeburgerd in het algemene taalgebruik. Met dit initiatief wil ik:

  • je woordenschat verrijken
  • verwondering teweegbrengen over taal
  • jou je moedertaal op een positieve manier doen beleven

Een nogal hippe start: swag

Het eerste woord van de reeks is swag. We beginnen nogal hip.

In 2013 werd swag verkozen als jongerenwoord van het jaar in België. Daarna verscheen het hier en daar in het straatbeeld, bijvoorbeeld op de pet van één van de cool kids. Behalve diezelfde coole gasten nam echter niemand het woord in de mond.

Tot in 2020… Mijn vriendin en haar zus waren aan het verbouwen en mochten daar even hun zegje over doen op Radio 2. Ze verschenen op de livestream van de radiozender en de presentator vertelde hen tot 2 maal toe dat ze er heel swag uitzagen. Ik verbaasde me over het woord – Radio 2 heeft niet het hippe imago waar zulke woorden mee gepaard gaan. Zou het woord dan toch doorbreken in de algemene woordenschat van de gemiddelde Vlaming?

De betekenis van het woord swag

Swag doet spontaan aan dit soort handhoudingen denken.

Mijn vriendin en haar zus zagen er inderdaad wel swag uit: de ene zus droeg een paarse trui en een geel mutsje, de andere had de kap van haar groene trui opgezet, één koordje van haar kap nonchalant in haar kraag geschoven. Hoewel je enkel hun schouders en hun hoofd kon zien op het scherm, fantaseerde je er met uiterst gemak de rest van het plaatje bij: stoer bewegende armen en handen in houdingen die je van bewust stoer doende jongeren kent. Hoewel zijzelf zich heel alledaags voelden in hun bouwvakkersoutfit, waren ze in de ogen van de wereld swag.

Kan je de betekenis van het woord al raden na mijn uitleg?

Wat is swag?

Swag is de benaming van een stijl: stoer, chill, relaxt, cool, hip.

Hoe kan je het woord swag niet gebruiken?

Swag is dus de benaming van een stijl. Je kan het woord niet gebruiken om bijvoorbeeld kledij te bespreken.

Zeg niet: “Jouw broek is echt heel swag.”

Zeg wel: “Met die broek zie je er super swag uit.”

Waar komt het woord swag vandaan?

Zoals je hierboven kon lezen, kwam het woord onze taal binnen via de jongeren. Zij haalden hun inspiratie dan weer bij rappers en films. Ken je bijvoorbeeld Boom Boom Pow van de Black Eyed Peas? Daarin hoort de aandachtige luisteraar de volgende tekst:

I like that boom boom pow

Them chickens jackin my style

They try copy my swagger

I’m on that next shit now.

Swagger, zingen de Black Eyed Peas dus, niet swag. Swag is hiervan afgeleid.

Swag als zelfstandig naamwoord

Swag in de betekenis van cool is een bijvoeglijk naamwoord. Je zegt: “Zij is swag”. Je kan het echter ook als zelfstandig naamwoord gebruiken, zoals in het voorbeeld van de Black Eyed Peas hierboven: “Je steelt mijn swag.” Dan duidt het woord op een bepaalde stijl die je je eigen gemaakt hebt. Je gebruikt het woord natuurlijk alleen als het om een coole stijl gaat. Op een fancy diner bij je groottante ga je niet swag zitten doen. Tenzij je wilt choqueren, maar dat is een ander verhaal.

De uitdaging

Nu is het aan jou! Ik daag je uit om de komende maand extra je best te doen om het woord swag in een natuurlijke context te gebruiken.

Hier heb je nog enkele voorbeeldzinnen ter inspiratie:

  • “Amai, Marc, wat zie jij er swag uit vandaag!”
  • “Jij bent echt de swagste persoon die ik ken.”
  • [iemand rapt een stukje mee met een liedje op de muziek] – “Swag!”

Gelukt? Deel je eigen zin gerust in een reactie onder dit bericht.

Tags:

Comments are closed

Copywriter aan het werk
Teksten voor tevreden klanten

Of je nu je klanten het liefst met jij aanspreekt of met u, Feniks schrijft teksten voor tevreden klanten.

En dan hebben we het niet alleen over onze klanten, maar ook over die van jou!

schrijven en schrappen